Amcli

Welkom

Activiteiten 

1. Welkom

Goede vrienden, beste leden en sympathisanten,

Sinterklaas op Lindeman – wijkcentrum 06 december 2023 vanaf  14.00 uur

Concert 22/23/ december en Kerstmarkt – La Baracca

Grande festa Santa Barbara en ledenfeest  - AMCLI 02 december 2023 in La Baracca - vanaf 08.30 u ontbijt

Groot Kerstconcert + Kerstmarkt aan La Baracca  22 en 23 december 2023 in de KERK -19.00 u – Kerstmarkt

De Kerk v. Lindeman organiseert Padre Pio-elke laatste dinsdag v/d maand: Magda Cestari: 0489/365430 of Johan Beliën 0498/129840

Nu reeds agenderen: Ongelooflijk mooi concert met 65 topmuzikanten – GGO – in de Herfst  op 26 oktober  2024  

 

 

 

 

 

 

 

Het jaar loopt op zijn laatste benen. Nog een goede maand en het is weer Nieuwjaar. 2023 is eigenlijk een jaar om vlug te vergeten. Daar is niet veel goeds aan de horizon verschenen. De oorlogen stapelen zich op in Europa en in de wereld en dit met Rusland en Oekraïne op kop. De oorloog tussen Hamas en Israël kun je moeilijk een oorlog noemen. Er is hier geen sprake meer van oorlogsrecht en het respecteren van internationale regels. Kinderen, vrouwen en zieke mensen worden afgeslacht als beesten. Er is hier alleen maar sprake van genocide en mensonterende toestanden. Je houdt het niet voor mogelijk dat dit in de 21ste eeuw nog kan. In het nieuws hoorden we dat er op dit ogenblik, november 2023 ongeveer 100 oorlogen in de wereld gaande zijn. In wat voor een wereld leven wij en in wat voor een wereld moeten de kinderen van nu en de kinderen van de toekomst nog leven. Denk daarbij OOK aan de toenemende dreiging van het klimaat, een dreiging die zich laat zien door vuur en water. Ook hier bij ons is het waterpeil aan het stijgen als gevolg van het smelten van de ijskap, dus door de toename van de temperatuur. Op dit ogenblik staat het waterpeil in ijzerbekken in de Westhoek op alarmfase. Mensen worden reeds uit hun huizen geëvacueerd.  Bosbranden manifesteren zich in de zomer. De bomen die nodig zijn voor de opname en de verwerking van CO worden met de 100 hectaren in één keer afgebrand. Waar gaan we naar toe? Hoe moet het verder? Ondanks de gevolgen van de klimaatverandering blijft MEN maar spreken over ondernemen en welvaart.
Men blijft alles volbouwen, men blijft auto’s vermeerderen, men blijft wegen aanleggen, men blijft produceren…….

Ik denk dat door de hitte ook het gezond verstand, het logisch denken en de intelligentie aan het verbranden is.
We leven in een wereld dat niets nog ongestraft kan uitgevoerd worden. Een oplossing vinden voor een probleem creëert op het zelfde ogenblik een ander probleem.
Waar en wanneer …?

Toch blijven wij met onze AMCLI-vereniging en met de verenigingen van La Baracca een koers van heil en vreugde te varen.

Het was een boeiend jaar voor ons dit jaar. Zoals je in onze nieuwsbrieven op deze aangepaste website kan lezen, was het een zeer succesrijk jaar. Wij hadden vooreerst de uitvoeringen en nawerkingen van onze 2 grote projecten “In het Kolenspoor”. Deze projecten werden uitgevoerd in het CC het Casino in Houthalen en in CC Muze in Heusden-Zolder. Het waren twee mooie concerten die uitgevoerd werden om de migratie en de uittocht van mensen uit verschillende landen van Europa en verder (Marokko en gedeeltelijk Turkije) te herdenken. Deze prachtige flash back bestond uit twee mooie eindejaarsconcerten uitgevoerd door onze solisten: Erika Fronczyk, Robert Luts, Pino Falsone, François Didden en Maurizio Ceccarini, …. Het geheel werd muzikaal gedragen door het strijkorkest “Falta de Tiempo” onder leiding van onze dirigent Felix Ceunen. Heel dit mooie muzikale gebeuren werd omkaderd door een prachtige tentoonstelling onder leiding van onze - FENIKS/ACLI -  over de migratie, het leven in de tuinwijken, de diversifiëring van de samenleving, het leven in en rond de koolmijnen, enz… Het was een prachtig gebeuren waar veel mensen op af gekomen zijn. Heel veel dank aan onze deskundige compagnon de route FENIKS.

Verder hadden wij onze samenwerking met Montesilvano, een mooie gemeente in Midden – Italië dicht aan de Adriatische zee in de streek van Abruzzo. Van eind mei tot begin april zijn onze vrienden van Montesilvano naar ons gekomen. Gedurende een viertal dagen heeft er een samenzijn plaatsgevonden en werden de eerde gemaakte principes en doelstellingen van de protocoltekst van april 2017 hernieuwd. Ook de burgemeesters van Heusden-Zolder en Montesilvano waren zeer betrokken. Ook op het niveau van de scholen – zie verder op deze site – werd er een nieuwe overeenkomst gesloten tussen het Sint-Franciscuscollege van Heusden-Zolder  en de school Emilio Alessandrini van Montesilvano bij Pescara. Deze samenwerking of Gemellaggio wordt gefinancierd door Europa en situeert zich binnen de projecten van Erasmus+. De school van Heusden-Zolder, heeft een prachtig dossier/traject opgesteld met de naam “Minatori” waar ze met een score van 85 % de nodige middelen hebben binnen gehaald. Dikke proficiat !! 

Beste WensenVerder was er dit jaar nog onze gezellige Moederdag of Festa delle Mamma met muziek en lekker frisse verrassinkjes voor onze lieve moeders. Ook Palmzondag van ANCRI was weer een groot succes en een stevige verbondenheid tussen de reeds 49 jaar samenwerkende verenigingen uit Italië. Onthoud hierbij dat volgend jaar met Palmzondag de vijftigste verjaardag wordt gevierd. Dit wordt een fantastisch gebeuren temeer omdat een aantal van onze huidige bestuursleden heel veel jaren van de voorbije 50 het samenwerkingsverband mee hebben helpen dragen. Ook en gewoontegetrouw vierde ARULEF samen met haar leden en sympathisanten voorbije oktober haar jaarlijs ARULEFFEEST in feestzaal Muze. Prachtige, lekkere en zeer stijlvolle avond omkaderd met de prachtige muziek van We Two. Verder rest er ons nog onze komende kerstactiviteiten te vermelden op 22 en 23 december. U vindt in Nieuwsbrieven en op deze website alle informatie over deze prachtige eindejaarsactiviteiten waarop  u van harte wordt uitgenodigd.
Goede vrienden, beste leden en sympathisanten het bestuur van AMCLI en al de verenigingen van vzw Ontmoetingscentrum “La Baracca”. Wensen u voor het komende jaar 2024 alle goeds toe: Een goede gezondheid en veel vreugde. Dank u wel dat u deel uit maakt van ons samenzijn en ons verenigingsleven van dichtbij of van verder af. Wij hebben u nodig

 
Chantal overschouwt de dingen ! - 2023 was het jaar van de KOE !

Ik kijk door het vensterglas

En zie een merel verkramp zitten in het witte gras

Hij pikt in de grond doch zonder succes

Want de grond is zo hard en een bek is geen mes

Het heeft gevroren, de winter is in het land

Ik zie het aan de bomen en aan de witte nevel op de bank

Het is moeilijk om nog eten te vinden als je buiten moet leven 

Wij koeien hebben geluk dat we binnen van alles mogen beleven

Nu veel vreugde is hier in de stal ook niet te rapen

Mijn collega’s koeien vervelen zich en doen niets dan gapen.

Ze doen kaka zomaar ongevraagd op de grond

En er hangt dikwijls nog een streepje bruin aan het puntje van hun kont.

Ze doen de hele dag BOE BOE BOE en dat is zo vermoeiend

Maar zij lachen mij uit want ze vinden dat BOEiend. 

                                                                                                      François Didden