Amcli

Info


© Photography_Etneo Cosimo

De reis naar Abruzzo was een voltreffer. Op 15 september vertrokt de bus met 55 deelnemers naar Montesilvana. Via een tussenstop in het idyllische Como vervolgde de bus op 16 september haar route richting Montesilvano voor een verblijf van 3 dagen in het mooie “ Gran Hotel Adriatico”. Vandaaruit werd het programma afgewerkt zoals dat voorzien en gepland was :
17/09: 08.30 uur vertrek naar Moscufo (PE).
• Om 09.00 uur - bezoek van (Madonna del Lago) - Nationaal Monument van de Benedictijnenkerk uit de jaren 1200.
• 17:00 deposizione corona di allora monumento caduti di Marcinelle a Manoppello (PE) 
• Ore 19:00, cena presso associazione terza età in Manoppello 
18/09: Martedì 18 Settembre ore 9:00 visita AZZINANO Frazione di Tossicia (TE) 
• 11:00 visita CASTIGLIONE DELLA VALLE-Colledara (TE) 
• Daarna bezoek aan de Pianella-wijnmakerij en bezoek van de wijngaarden “Lampato".
• Pranzo presso Parco Naturale del Fiume Fiumetto - Pomeriggio Liberi 

Marcinelle

19/09: Mercoledì 19 Settembre ore 9:00 visita Museo ORTONA (CH)
• Pranzo presso Rosticceria e Pizzeria Avelios – Montesilvano 
• Pomeriggio Liberi 

Het programma en heel de omkadering was prachtig voorbereid door onze vrienden van “Università Populare” van Montesilvano. Wat zeer vermeldenswaard is, was het bezoek aan het monument “ter ere van de slachtoffers van de mijnramp – op 8 augustus 1956 – in Marcinelle. Er werd een kroon neergelegd en een mooie toespraak gehouden, gebracht door Tony en Sara. Ook de burgemeester was aanwezig samen met onze vrienden mijnwerkers die ooit deel uitmaakten van het straatbeeld van Lindeman. Na de viering en gedenkplechtigheid werd er een maaltijd genomen in het lokaal van de derde leeftijd in Manopello. Vanuit deze positieve ervaring werd er nogmaals aangedrongen op een tweelingschap ook tussen de gemeentes.

Ook was de vereniging 3de leeftijd van Manopello kandidaat om ook deel uit te maken van het bij protocol bezegelde verbond “AMCLI-UP Montesilvano”. Verder werden al de geplande bezoeken afgewerkt met blijvende herinneringen aan de Wijngaarden Lampato, de muurschilderingen over kinderspellen in Azzinano, het oorlogsmuseum in Ortona en de heerlijke wandelingen in het natuurpark. Door de intensiteit van de bezoeken gekoppeld aan de wandelingen kroop de vermoeidheid soms serieus in de kuiten. Maar alles bij alles blijft deze boeiende reis gegrift in het geheugen. Op 20 september vertrok de bus huiswaarts met de gekende tussenstop in Como. Er was gelegenheid om deze boeiende hoofdstad van Lombardije van binnenuit te bezoeken. Na een goede nachtrust in het Just-Hotel vertrok de bus richting La Baracca.

Montesilvano

Samenwerking scholen: inspirocollege Houthalen en Liceo scientifico d’ Ascanio Mintesilvano.
De samenwerking tussen de twee partnerscholen: Inspirocollege Houthalen en Liceo Scientifico d’ Ascanio van Montesilvano hebben reeds een heel stuk weg afgelegd.
Het project werd erkend als een zeer belangrijk internationaliseringsproject en de school van Houthalen kan als gevolg op een heuse subsidie rekenen vanuit onderwijs Vlaanderen. Ondertussen zijn 2 leerkrachten van Inspirocollege reeds in Montesilvano geweest om samen met de verantwoorelijke leerkrachten van Montesilvano afspraken te maken over ontmoetingen en inhouden. In november gaan 15 studenten van Montesilvano naar Houthalen komen. Ze worden opgevangen in gastgezinnen en zij zullen kennis maken met het Mijnverleden en met Limburg als multiculturele provincie met een grote diversiteit aan culturen, religies, gewoontes en tradities. Ondertussen wordt er door de studenten van de twee scholen hard gewerkt aan de overeengekomen thema’s. Wij mochten getuige zijn van mooie uitgewerkte thema’s die allemaal stonden in het teken van de Mijn en het Mijnverleden.

Een van de stappen is dat de leerlingen van Montesilvano van 15 januari tot 20 januari naar ons zouden komen om kennis te maken de migratiegeschiedenis en de invloed hiervan op de samenleving. Families en volkeren zijn in de tijd uit elkaar getrokken om hier in Limburg in de Mijn te komen werken. Na 70 jaren stellen wij vast dat de herenigingsdrang nog altijd sterk aanwezig is. De studenten van de school van Montesilvano komen kennismaken met deze voorbije migratiegeschiedenis en met de restanten van het mijngebeuren. De Kolenmijnen van Limburg die de eigenlijke aanleiding waren van de grote uittocht na 1946 - (30.000 Italianen ...... per un sacco di carbone !!).

In het kader van dit bezoek is volgend programma uitgewerkt:
• dinsdag 15/1/2019 – Aankomst van de groep Montesilvano (PE)
• Woensdag 16/01/2019 – activiteiten in en vanuit het Inspirocollege – ‘s avonds frietenavond.
• Donderdag 17/01/2019 – bezoek C-mijn in samenwerking met vzw ACLI-Vlaanderen
• Vrijdag 18/01/2019 – bezoek Europees Parlement in Brussel en stadwandeling.
• Zaterdag 19/01/2019 – vanaf 15.00 uur bezoek Lindeman (zie hieronder).
Op zaterdag 19 januari om 15.00 uur werd de groep studenten en leerkrachten (België/Italië) alsook enkele gastouders
(40 personen) ontvangen in La Baracca. Zij werden verwelkomd met een lekker stuk taart, een drankje en een warme groet. Na een kennismaking met de geschiedenis van La Baracca, met het bestuur en met de medewerkers vertrok de groep om 16.00 uur naar het vroegere mijnterrein van Zolder. Jos Bervoets van de dienst Toerisme van Heusden-Zolder stond de groep op te wachten.

KS Zolder

Aan de hand van de nog resterende authentieke oude gebouwen, de heringerichte mijngebouwen en de schachttorens, vertelde Jos de boeiende geschiedenis van het ontstaan en het verloop van de Mijn in Zolder. Daarna verplaatste de groep zich naar de luchtfabriek.

Luchtfabriek

Daar werd op een duidelijke wijze aan de hand van de nog resterende buizen en ventilatoren, uit de doeken gedaan hoe de zuivere en de vuile lucht zich kon verplaatsen tot op een diepte van 800 meter en terug. Een film over het ontstaan van de Mijn, de evolutie van de kolenexploitatie tot en met de sluiting, maakte een grote indruk op de groep studenten, leerkrachten en ouders. Na de Luchtfabriek trok Jos met de groep de Mijnterril op.

Mijnterril Zolder
© Photography_Etneo Cosimo

Vanuit een vogelperspectief had de groep een mooi zicht op de Mijn van Zolder en de 7 Limburgse mijnbekkens. Vanop de terril werd de impact van de koolmijnen op mens en samenleving door Jos beschreven. Indrukwekkend!! Om 18.00 uur was de groep terug in La Baracca. Een heerlijke maaltijd gemaakt door het Baraccahuis werd op tafel getoverd. Amai dat was lekker: de antipasto, de lasagne en de tiramisu. Tijdens het eten wist Luciano Ferro de groep op een boeiende wijze te onderhouden over de voorbije migratie- en mijngeschiedenis aan de hand van foto’s. Luciano was ook onze vertaler van dienst. Meer hierover

Zeven Steenkoolmijnen

 

De zeven Steenkoolmijnen

Scholieren Montesilvano

© Photography_Etneo Cosimo

Met een grote vaardigheid wist hij het Nederlands om te zetten in het Italiaans. Onze Pino kon het niet laten om toch even de micro te nemen en samen met de groep het lied “Italiano Vero” van Totto Cutugno te zingen. De sfeer zat er nu echt goed in. Maar schone liedjes duren niet lang......om 19.30 uur was het tijd om te vertrekken. Met pijn in het hart werd er afscheid genomen van mekaar. Het is mooi geweest, we gaan jullie missen! Een goede reis naar Italië ...... Tot Ziens!!

Ciao e arrivederci!!

Afscheid
© Photography_Etneo Cosimo